İlk kitabı olan Hayata Olumlu Bak kitabında isminden hareketle hayata nasıl olumlu bakabileceğimizi anlatmıştır. Tabii bundan önce kitabın başında stres ve kaygı konusu detaylı olarak ele alınmıştır. Kişiliğimizin değişip değişmeyeceği ve kendini tanıma gibi konularla okuyucuya farklı bir bakış açısı kazandırılmıştır.
"İnsan gerçekte büyük bir yanılgı içinde yaşamaktadır. Bu yanılgı, kişisel tarihinin sona erdiğine inanmasından kaynaklanır. Bu yanılgı, olmak istediğimiz ve bundan sonra da hayatımızın sonuna kadar olacağımız kişi olduğumuz yanılgısıdır."
Kitabın anlatım dili anlaşılır ve akıcı, bu yönüyle herkese hitap ettiğini düşünüyorum. Yer yer ünlü düşünürlerden alıntılar yapılması, konuya ilişkin makale ya da örnekler sunulmasıyla da içerik pekiştirilmiş ve başarılı bir motivasyon kitabı ortaya çıkarılmış. En sevdiğim yönü ise klasikleşmiş motivasyon kitaplarındaki "Sen harikasın, mükemmelsin" söylemlerinin dışına çıkılarak konuların psikolojik bir şekilde işlenmesi oldu.
"Kişinin kendini tanımlama mekanizmaları ve etiketleri vardır. Tamamlayıcılar, kendi başlarına kötü değildirler ancak zararlı şekilde kullanılabilirler. Etiketleme eyleminin kendisi gelişim için engel teşkil edebilir. Birey, etiketine göre yaşamak zorunda olduğunda kendini engellemeye başlar. Kendinizi gelişme potansiyeliniz yerine etiketlerinizle tanımlarsanız benliğinizi reddersiniz. Kendinize yapıştırdığınız tüm etiketler geçmişinizden gelir."
Kitabın hem psikolojiye dayanması hem de anlatımının yalın olması büyük bir avantaj çünkü küçükten büyüğe herkes okuyup anlayabilir. Ayrıca sadece sorunlardan bahsetmemesi, o sorunları nasıl çözeceğimizi detaylı bir şekilde öğretmesi de kitabı başarılı kılan başka bir etken. Kitabın son sayfalarında stres için nefes egzersizleri, dinlenme egzersizleri gibi egzersizler dahi anlatılmış. Dileyen bunları okuyup uygulayabilir.
Kısacası Hayata Olumlu Bak hayata bakış açınızı daha olumlu kılacak ve size bir şeyler katacak bir eser. Herkese, bilhassa bu tarz kitapları okumayı sevenlere gönül rahatlığıyla öneriyorum.
Yazara hem psikoloji çalışmalarında hem de yazı hayatında başarılar diliyorum. Esen kalın.
Aleyna Uluç
Çok kıymetli değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim
YanıtlaSil