12 Mart 2021 Cuma

Baybars - Adaletin Kılıcı

Bu yazımda Mustafa Aslan'ın kaleminden çıkmış, ilk basımı Şubat 2021'de Kutlu Yayınevi'nde gerçekleşmiş olan Baybars - Adaletin Kılıcı adlı kitaptan bahsedeceğim.


Mustafa Aslan, kitabın giriş kısmında "Baybars - Adaletin Kılıcı ismini alan bu ikinci kitap, bir önceki eserin devamı niteliğinde olup Yüzbaşı Baybars'ın Doğudaki zalimlerle mücadelesini anlatmaktadır. Eser, bilimsel değil kurgusal bir çalışmadır. 13. yüzyıl ile 21. yüzyıl dünyası bağdaştırılarak Sultan Baybars'ın hatırısına ve şahsiyetine atıfta bulunulmuştur." diyerek kitabın konusunu özetlemektedir. 

Kitapla ilgili yorumuma başlayacak olursam ilgimi ilk çeken şeyin kapağı olduğunu söylemeliyim. Gördüğüm anda kitabı okuma isteği içime doldu. Seçilen renk, kullanılan yazı tipi ve gizemli bir izlenim yaratan resim müthiş bir görsel şölen yaratmakta. 

Kitabın içeriğine girdiğimizde ise yazarın akıcı ve kelime haznesi geniş anlatımıyla tanışıyoruz. Betimlemeler ne çok fazla ne de çok az, yeterli seviyede. 

Kitapta ilgimi çeken bir nokta karakterlerin isimleri oldu: Baybars, Tumanbay, Besim, Almıla ve diğerleri... Yazarın isimleri bilinçli bir şekilde seçtiği bariz belli oluyor. Bu detay hoşuma gitti.

En çok beğendiğim şey ise kitabın verdiği mesaj ve yazarın kitabı yazarken bir gayesinin olmasıydı. Bir kitap okuduğumda ya da bir şey izlediğimde onun bana bir şey katmasını beklerim. Yazdığım şeylerde de bu niyetle yola çıkarım. Bu kitap da beni bu yönden tatmin etti. 

"Bu düzende bağımlılık yapan her şeyin üretimi teşvik ediliyor. Bunu legal ya da illegal yollarla üreten kişiler, bu faaliyetlerine göz yumulmasından dolayı göz yumanlara vergi ya da haraç veriyorlar. Üretilen mal; mesela sigara, uyuşturucu madde, cep telefonu... Hepsi bağımlılık yapıcı özellik taşıyor. Teknolojik ürünlerle yazılımlarla insanların düşünce yapılarını dahi değiştiriyorlar. Dünyanın öbür ucunda birisi, telefonla oynanan bir oyun yazılımı geliştiriyor. Dünyanın diğer ucunda telefonuna bu oyunu yükleyip oynayan çocuk babasını öldürüyor. Gençler hipnotize ediliyor, gözü dönmüş nesiller yetişiyor."

Altını çizdiğim bu paragraf, az önceki düşüncelerimi destekler nitelikte. 

"Aç, perişan bu çocuklar, belki birkaç saat sonra çocuk tacirleri tarafından organ mafyasına, uyuşturucu tacirlerine satılacaklar; kalan ömürlerini o melunlara hizmet ederek geçireceklerdi. Kalan kısa ömürlerinde medeni ve modern toplumun yüz karası olacaklardı. Toplum; bunlar kaçırılmış, satılmış, kötü yola düşürülmüş demeyecekti. Onlar, iflah olmaz insanlar zümresine dahil edilip para babası baronların karanlık işlerinin uşağı haline getirilerek onlara sermaye olacaklardı. Zaten bu kaçakçılara göz yuman toplum mimarlarının karanlık emelleri de buydu. Zulüm gören bu milletin çocuklarını yozlaştırarak, milletin geleceğini yok etmekti."

İyi - kötü çatışmasının yaşandığı, kötülerin hak ettikleri cezayı aldıkları bu kitabı severek okudum. Adaletin yerini bulduğunu görmek içimi hoşnut ederken kitabın ismi de (Baybars - Adaletin Kılıcı) tekrar anlam kazandı. 

Bu güzel gayeleri olan kitabı herkese öneriyor ve yazarı emeklerinden ötürü kutluyorum. Dilerim başka kitaplarında da buluşuruz.

                                                       Aleyna Uluç

4 yorum:

  1. Çalışmanız için çok teşekkür ederim. Yorumlarınızla beni gönendirdiniz. İnşallah okuyucular da kitaptan aynı tadı alırlar. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Allah'a emanet olunuz.
    Mustafa Aslan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz teşekkür ederiz Mustafa Bey. Başka kitaplarınızda buluşmak dileğiyle... 😊

      Sil
  2. İlk kitaptan sonra beklediğimize değdi. Karakter gelişimi ve olaylar örgüsü çok güzel olmuş. O kadar akıcı bir kitap olmuşki nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Devam kitabını merakla bekliyoruz. Ellerine ve diline sağlık Mustafa ASLAN.

    YanıtlaSil
  3. Beğenmenize memnun olduk.

    YanıtlaSil