Onur Dikmeci, Milli Güvenlik Siyaset Notları, Beyaz Kitap, Güvenlik 2.0 Savunma ve İstihbaratın Dönüşümü, Kuşatılmış Bir Ülke: Washington'daki Türkiye ve Devlet Aklı olmak üzere beş kitaba imza atmıştır.
Devlet Aklı'nda askeri darbeleri, Türkiye'ye kurulan tuzak ve komploları, muhtemel iç savaş senaryolarını, din savaşlarını ve benzeri konuları kaleme almaktadır.
Kitabın içeriğine baktığımızda kapak ve ismin uygun olduğunu görüyoruz. Sade ve yerinde tercihler olmuş.
Kitabın arka kapağında "Devlet Aklı, Türkiye'nin maruz kaldığı iç ve dış tehditlerle bu tehditlere yönelik çözüm yöntemlerinin saptanmalarının yanında güncel ulusal - uluslararası politik gelişmeleri Türkiye minvalinde değerlendirilen, alternatif milli güvenlik kitabıdır. Politika ve güvenlik stratejileri ile ilgilenenler veya alanlarında uzman askeri ve sivil kişiler için hazırlanmış Devlet Aklı'nda..." diyerek kitabın hitap ettiği kesimi belirtiyor. Ben bu gruba dahil olmasam da kitabı okudum ve haliyle bazı konular bana ağır geldi. Anlayamadığım, bilgimin yeterli olmadığı konular oldu. Dolayısıyla bu yorumum eleştiriden ziyade kitap tanıtımı olarak baz alınabilir.
Bundan çıkarımla size kitaptan beğendiğim bazı kesitleri paylaşmak istiyorum:
"Kaliteli filmlerin büyük devlet imajı verebilmesi yalnızca filmlerin içerikleriyle sınırlı da değildir. Bunun için o ülkenin ekonomik, askeri, bilimsel ilerlemesinin de geçerli seviyede bulunması gerekir. Yeni Dünya Düzeni'nin Türkiye tarafından ne şekilde karşılanacağı ve bunun yansıtılma biçimi önemlidir. Yalnızca coğrafyada değil bütün dünyada bir değişim yaşanacak, robot teknolojileri, yapay zeka hatta uzay sırları İpek Yolu ve Ulusallaşma sürecindeki Abd arasında rekabete yol açacak ve daha ziyade Abd kurgulu sinema filmleri kamuoyu ile paylaşılacaktır. "
"Grupların psikolojik oluşum ve kökenlerinin tahlilini amaçlayan sosyolojik tespit toplumsal kimlik olarak adlandırılır. Bir gencin siyasi bir grup, farklı arkadaş çevresi veya sosyal bir klüp dahilinde yer alması kendisinin belki de en mühim kimliği olmuştur. Yeni grubuyla veya çevresiyle özdeşleşme eğilimi gösterirken kimliksel grubunu, benzerleri ve diğerleriyle karşılaştırılarak grubu lehinde düşüncelere haiz olmaktadır. Artık yegane arzusu yeni kimliği olan birey, bunu muhafaza edebilmek için bedel ödemeye hazırdır."
Yazarın kalemi kuvvetli ve akıcı. Okuduğunuz alıntılar da bu düşüncemi desteklemekte bence.
Devlet Aklı'nı bu konularla ilişkili, merakı olan tüm okurlara öneriyorum. Yazarı da verdiği emeklerden dolayı kutluyorum. Dilerim yazı hayatını sürdürüp bilgi paylaşımlarına devam eder.
Esen kalın.
Aleyna Uluç
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder